Здравейте,
моля за помощ в следния казус.
Българска фирма регистрирана по ЗДДС купува стока от италианска фирма и я продава на италианска фирма, стоката не идва до България.
Българската фирма не е регистрирана в Италия.
Трябва ли да начислим ддс?
Благодаря ви!
На всички командировани лица са дадени днвени пари, пътните са със служебни автомобили, нощувките са платени, това са допълнителни разходи, които шефовете си правят. Исе чудя какво да ги правя.
дневните са отделно.
Здравейте,
имам следното питане.
При командировка в чужбина има направени много плащания по бензиностанции и заведения, за някои от плащанията има касова бележка , за други нищо.
Чудя се къде ще е по правилно да се осчетоводят , на разход без документ или на представителни разходи.
Какво точно споразумение? Това са два разчета взимане и задължение. Може да се очетоводи от новите и да се представи в ГФО-то. Не виждам проблем и да си остане в следващата година. Те тия отчети, някой ако ги проверяваше....

Благодаря!
Здравейте,
моля за помощ относно споразумение за прихващане от март  2021 г., което от едната страна не е осчетоводено. 2021 година е приключена и е предадена на друго счетоводство. Въпросът ми е , възможно ли страната, която не го е осчетоводила да го направи към дата 01.01.2022.
Благодаря!
или ако си плащаш главница на 151 и лихва 621 през 503 пак е ок. Точно така правя, 621 сметка ми е аналитична и има проследяемост. Всъщност връщане на главница за момента няма, само месечна лихва главница.
Именно, затова се замислих, че допускам грешка.Всеки месец плащаме лихва по главница, лихвата е различна в зависимостот това колко сме усвоили.Счетоводните записи трябва да са 621/503?
Здравейте, за да не пускам нова тема искам да попитам, при револвиращ кредит месечната вноска   за лихвата по кредита я осчетоводявам: дт 151/ кт503.
Допускам ли грешка?
Здравейте отново,
от всичко, което прочетох стигнах до заключението:
Във фактурата за стока посочвам :Начисляване на ддс със ставка 0% - чл.28,ал.1 от ЗДДС,
във фактурата за транспорт, която е също към Сърбия посочвам: Основание за неначисляване на ДДС - чл.21, ал.2 от ЗДДС.

Благодаря на всички!
към Сръбски клиент, данъчно задължен
Здравейте, правилно ли е :
издадена е фактура за стока към Сърбия, в основание  за неначисляване на ддс е посочен чл.28 от зддс, във фактурата за транпорт, която сме издали като основание за неначисляване на ддс кое е по редно да се посочи: чл.30 от зддс и чл.21, ал.2
Така и така обработвате лични данни (най-малкото на собственика и служителите), отдавна е трябвало да имате документациято по ЛД, съответно длъжностно лице и т.н.

В случая с фактури на ФЛ - ако ФЛ иска да му се издаде фактура, по закон (ЗСч) е длъжно да предостави своите ЛД, затова не се иска съгласие/декларация за обработване. Ако не иска да си даде ЛД - не издавате фактура.


Здравейте,
няма как да не издадем фактура, за всяка продажба издаваме.
Здравейте,

какво трябва да направим, за да може фирмата да издава фактури за продажба на  физически лица.
Достатъчно ли е да подадем  Уведомление за определено длъжностно лице по защита на данните в Комисия за защита на личните данни?
Трябва ли към всяка фактура да се прилага и декларация за обработка на данните.
регистрация по избор
Здравейте,
получили сме фактура за участие в изложение в Германия,
издваме протокол по чл.117 за обратно начисляване на данъка, в дневник продажби го отразяваме в солона 14 и 15. Въпросът ми е в дневник покупки как да го отразим?